Proefsessies – archief

Proefsessie 10

MAANDAG 7 DECEMBER 2009
20.30 uur
Theater Bellevue

Het Platform Theaterauteurs ontwikkelt nieuwe toneelteksten van opmerkelijke Nederlandse schrijvers. De opdrachten starten bij de fascinatie van de schrijver, en worden geschreven binnen een breed testprogramma van workshop tot testreadings, in samenwerking met dramaturgen, regisseurs en acteurs. Proefsessies vormen hiervan het publieke slotakkoord, waarna de laatste schrijffase ingaat. Zo maakt ons publiek cruciaal deel uit van de gemeenschap rond schrijvers. In deze Proefsessie brengt Magne van den Berg voor het eerst haar nieuwe tekst mijn slappe komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt.

OVER DE SCHRIJFSTER
Magne van den Berg studeerde in 1994 af aan de Mimeopleiding te Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Tot 2000 werkte ze in samenwerkingsverband met Maartje Vos de Wael. Sinds 2000 werkt ze zelfstandig en regisseerde een aantal van haar eigen teksten. ‘God woont in Texas’ (2000), Op dagen van scherp licht (2001) ‘korte stilte meisje begint’ (2002), ‘waar blijft Roel’ (2004).
In 2005 schreef ze ‘kale bomen ruisen niet’, voor de actrices Ria Marks en Jose Kuijpers, regie Jetse Batelaan. In 2007 schreef ze ‘de lange nasleep van een korte mededeling’, waarvoor ze de H.G Van der Viesprijs 2008 won. De tekst zal in 2010 worden gespeeld door René van ’t Hof, Jaap ten Holt, José Kuijpers en Willem de Wolf. Van den Berg maakt sinds de oprichting deel uit van het Platform Theaterauteurs.

OVER HET STUK
Van den Berg omschrijft haar komedie aldus: ‘de vier zouden het het onder het eten gaan hebben over de gezamelijke bezittingen van het ‘oude’ stel, maar de tafel komt niet vrij, dat wat er verwacht werd komt niet uit, de avond verloopt anders. personages zijn don, louise, ben, ellis, een meisje, een jongen en nog twee jongens van de bediening. louise en ben zijn de ex-echtgenoten van het gezelschap.’

Met onder meer Marijn Klaver, Bart Klever (ovv), José Kuijpers, Marcel Osterop.


Proefsessies 7, 8 en 9

In mei presenteerde PTa drie van de zeven Proefsessies dit jaar zullen plaatsvinden: GEMAAKT OM TE VERGETEN van Marcel Osterop met spelers van TG. Cargo, DE STILLE van Judith de Rijke met een line-up van in totaal twaalf spelers en NAMAAK rond Anne Vegters fascinatie voor de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker met vertaler Robert Dorsman.

#7 GEMAAKT OM TE VERGETEN van Marcel Osterop
Zondag 3 mei werd Marcel Osterop’s Gemaakt om te vergeten in een Proefsessie gelezen in Plaza Futura in Eindhoven. Gemaakt om te vergeten werd onder andere gebracht door de spelers die de voorstelling uiteindelijk zullen brengen: Justus van Dillen, Dimme Treurniet, Janneke Remmers en Constance Kruis las de rol die gespeeld zal worden door Heike Wisse.

De laatste weken heeft Marcel de tekst verder op de vloer ontwikkeld met de spelers van TG. Cargo Het heeft geresulteerd in een gedegen stuk met vier mooie rollen. Marcel zal komende mei en juni nog de kans krijgen om het stuk te presenteren binnen het Hartstocht festival van Het Zuidelijk Toneel waarna het door Tg Cargo verder opgepakt zal worden om op 25 september 2009 in première te gaan in Plaza Futura.

#8 DE STILLE van Judith de Rijke
De Proefsessie van DE STILLE van Judith de Rijke vond plaats in het Nationale Toneelgebouw op zondag 17 mei. Judith stelde speciaal voor deze gelgenheid een onvolprezen groep spelers samen. DE STILLE werd gelezen door Freerk Bos, Sacha Bulthuis, Marthe Geke Bracht, Reinout Bussemaker, Vincent Croiset, Gusta Geleijnse, Bart Klever, Sandra Mattie, Gerardjan Rijnders, Els Ingeborg Smits, Joke Tjalsma, en Ditte Pelgrom.

Het stuk speelt na de moord op een van de leden van een boerenfamilie. Moeder Makkie heeft haar gezin stevig in de greep, maar ziet in de nasleep van deze tragische gebeurtenis haar gezag verloren gaan. Vele kleurrijke personages worden opgevoerd tegen de grimmige achtergrond van een geteisterd dorp. De Rijke beschrijft op licht komische wijze de mentale kaalslag in de overlevingstechnieken van de personages.

In het gesprek na afloop van de lezing stond de vraag centraal welke setting of vormgeving DE STILLE in het theater nodig heeft. Studenten van de Theaterschool Amsterdam, afdeling Scenografie ontwierpen daarom tijdens de lezing een eerste decorontwerp. Naar aanleiding van de lezing werd, mede met het publiek en onder leiding van dramaturg Judith Wendel, verder ingegaan op het werk en de ontwerpschetsen.

#9 NAMAAK van Anne Vegter
Binnen het PTa programma schrijft Vegter het operalibretto NAMAAK, rond leven en werk van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. Pijnlijke liefdesdilemma’s, Jonkers zelfgekozen dood op 32-jarige leeftijd en haar gevecht om creatieve ruimte, afgezet tegen de achtergrond van de beladen politieke periode tijdens de regering Verwoerd, vormen het raamwerk voor Vegters libretto.

Anne Vegter wordt geïnterviewd door Robert Dorsman, essayist en vertaler van Zuid-Afrikaanse literatuur. Zeldzame geluids- en filmfragmenten vormden onderdeel van het gesprek en actrice Jacqueline Blom las fragmenten uit Jonkers poëzie. In het bijzonder werd ingegaan op Vegters fascinatie voor de Zuid-Afrikaanse dichteres in relatie tot haar eigen leven en werk. Ook werden de allereerste schetsen gepresenteerd van Vegters libretto dat zij zal schrijven in nauwe samenwerking met componist David Dramm. De proefsessie vond plaats in de Rotterdamse Schouwburg op woensdag 20 mei 2009.