Een theaterauteursding waar je bij moet zijn

Op 25 oktober 2020 (onder voorbehoud, stond eerder gepland op 10 mei) organiseert het Platform Theaterauteurs in samen met de Auteursbond, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Theater Bellevue een uitgebreid programma rondom toneelschrijvers: Een theaterauteursding waar je bij moet zijn.

De dag wordt opgebouwd rond de Boyerlezing. Ook zal op deze dag het Charlotte Köhler Stipendium in de categorie toneel worden uitgereikt. Het geheel zal verder nog opgeluisterd worden met gelezen scènes uit de selectie van een nieuwe editie van Verse Tekst. Aan het einde van het programma wordt de Boyertrofee uitgereikt.

Verse Tekst is al vanaf 2005 de open inzendronde van het Platform Theaterauteurs voor nog niet geënsceneerde toneelteksten. Een leesteam van dramaturgen, schrijvers en regisseurs selecteert uit alle, geanonimiseerde inzendingen de drie meest opzienbarende teksten van deze ronde om die meer aandacht te geven, omdat ze die verdienen. Uit drie gekozen teksten worden door acteurs fragmenten spelenderwijs gelezen. Het Platform Theaterauteurs wil samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek mogelijk maken dat de teksten die verkozen zijn worden uitgegeven om zo nog meer aandacht te kunnen krijgen.

De Boyer Trofee is een prijs in de vorm van een lampje, dat een centrale plek heeft gehad in het huis van Marian Boyer. De prijs wordt onregelmatig toegekend aan iemand die een significante rol speelt voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. Eerdere gelauwerden waren Ditte Pelgrom, Rob de Graaf en Marlies Oele. Ook de Boyer Trofee is een initiatief van het Platform Theaterauteurs.

De tweejaarlijkse Boyerlezing is door de sectie toneel van de Auteursbond in het leven geroepen ter nagedachtenis aan schrijfster Marian Boyer. Het doel van de Boyerlezing is een bijzondere gast (toneelschrijver) te eren en hem of haar de ruimte te geven deze lezing naar eigen wens in te vullen. Hierbij staat diens inspiratie centraal. De lezing werd in het verleden gehouden door Judith Herzberg, Simon van der Geest en Willem de Wolf.

Het Charlotte Köhler Stipendium is een toelage die de Stichting Charlotte Köhler jaarlijks toekent aan een beginnend auteur. De organisatie is in handen van het bureau van de Auteursbond. De toelage, betaald uit de nalatenschap van de actrice Charlotte Köhler, werd in 1987 ingesteld en in 1988 voor het eerst toegekend. Elk derde jaar gaat het stipendium naar een theaterauteur. Fragmenten van de teksten worden gepresenteerd in theatrale lezingen.