Schrijf je Stad

Stadsbewoners die meer willen leren over het schrijven voor theater werken onder begeleiding aan nieuwe scènes. De scènes zijn gebaseerd op het eigen leven in de nabije omgeving. In samenwerking met acteurs onderzoeken de deelnemers de theatrale mogelijkheden. Onder begeleiding van een ervaren toneelschrijver leren zij de verhalen in geschreven scènes om te zetten. Het verzamelde materiaal resulteert in een script dat wordt geschreven door de een auteur uit de stad.

Dit PTa deelprogramma is ontworpen in 2006. In 2007 zijn de meewerkende partners betrokken en in 2008 had Den Haag de primeur met de eerste editie.
Belangrijke factor in het programma Schrijf je Stad is uitwisseling en contact. In de Haagse wijk Escamp zijn twee cursussen tegelijk van start gegaan, in de bibliotheken Bouwlust en Wateringse Veld.
Bij een tussentijds bezoek zien de deelnemers welke scènes er door andere bewoners zijn ontwikkeld.

Het uiteindelijke script diende als basis voor het project Licht op Escamp, een theaterproject van Culturalis in de wijk Escamp. In de wijk werden andere bewoners betrokken voor spel, dans en muziek. In de opvoering werkten zij samen met professionele acteurs die waren aangetrokken door de Haagse locatietheatergroep Drang.
PTa werkte voor Schrijf je Stad – Den Haag samen met de Openbare Bibliotheken Den Haag, Koninklijke Schouwburg|Het Paradijs, Culturalis en Theatergroep Drang. Kijk voor een verslag in het PTa-zine.

Verslag van Anne Büdgen SJS