Toneelschrijfdag in Theater Bellevue op 10 mei 2020 verplaatst naar 14 december 2020

Op 14 december* organiseert het Platform Theaterauteurs in samen met de Auteursbond, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Theater Bellevue een uitgebreid programma rondom
toneelschrijvers. De dag wordt opgebouwd rond de Boyerlezing. Ook zal op deze dag het
Charlotte Köhler Stipendium in de categorie toneel worden uitgereikt. Het geheel zal
verder nog opgeluisterd worden met gelezen scènes uit de selectie van een nieuwe editie
van Verse Tekst. Aan het einde van het programma wordt de Boyer Trofee uitgereikt.

*dit programma stond gepland op 10 mei maar is door de situatie rondom het nieuwe coronavirus uitgesteld, de nieuwe datum is nog onder voorbehoud

Leave a comment

Publicaties en podcasts

De geselecteerde Verse Teksten van 2020 zijn uitgegeven bij De Nieuwe Toneelbibliotheek met dank aan De Versterking.

Ook zijn er podcasts over de Verse Teksten gemaakt door Floor van Lissa. Beluister haar podcast Tekst uit de la!

En Joris van der Meer schreef mooie recensies die te lezen zijn op DeClaus/Theaterkrant.

Leave a comment

Teksten van Bruno Mistiaen, Vincent van der Valk en Sarah Blok geselecteerd voor Verse Tekst 2020

Verse Tekst is al vanaf 2005 de open inzendronde van het Platform Theaterauteurs voor nog niet geënsceneerde toneelteksten. Een leesteam leest alle stukken en selecteert daaruit de meest opzienbarende teksten. Dit jaar wordt Verse Tekst mogelijk gemaakt door een samenwerking van het Platform Theaterauteurs, de Auteursbond, De Nieuwe Toneelbibliotheek en Theater Bellevue.

Het leesteam bestaat deze ronde uit Joris van der Meer, Bodil de la Parra, Frank Siera, Sanne Nouws en Rob de Graaf. Zij lazen 64 nog niet gespeelde theaterteksten; origineel, bevlogen en gedegen werk. Als meest opzienbarende inzendingen van Verse Tekst 2020 zijn door het leesteam gekozen:

De golem van Molenbeek – Bruno Mistiaen
En zo zou het een nooit meer het ander zijn – Vincent van der Valk
Het gemoed van Ricardo – Sarah Blok
 
De geselecteerde teksten zullen verschijnen in de reeks van De Nieuwe Toneelbibliotheek. Joris van der Meer zal bovendien over alle drie de teksten een recensie schrijven.

Daarnaast is er een eervolle vermelding voor De Bonte Augustus – Jeremy Baker. 

Op 25 oktober 2020 staat in Theater Bellevue een bijeenkomst gepland waarbij de geselecteerde teksten worden gepresenteerd. De middag opent met de Boyerlezing, dit jaar uitgesproken door Jetse Batelaan. Ook wordt het Charlotte Köhler Stipendium uitgereikt aan een beginnend theaterauteur. Door de huidige situatie rondom het coronavirus is dit onder voorbehoud maar de organiserende partners kijken alvast uit naar dit programma met de titel ‘Een toneelschrijfding waar je bij moet zijn’.

Leave a comment

Affiche Boeken door Oost

De affiche van het Festival Boeken door Oost is gereed.
Ga voor meer info naar www.boekendooroost.nl

 

 

Leave a comment

Marlies Oele neemt de Boyer Trofee in ontvangst

Op zondag 15 april 2018 is de Boyer Trofee uitgereikt aan Marlies Oele.

De Boyer Trofee is een prijs die onregelmatig wordt toegekend aan iemand die zich inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. Het is een initiatief van het Platform Theaterauteurs (PTa), dat werd opgericht door de in 2013 overleden auteur Marian Boyer. Boyer zette zich jarenlang onvermoeibaar in voor toneelauteurs. De trofee heeft de vorm van een lampje. Eenzelfde lampje stond prominent bij Boyer in huis, waar veel vergaderd werd voor het PTa. Het uitreiken van deze trofee wordt mogelijk gemaakt door Sandra Tromp Meesters.

Marlies Oele kreeg de trofee namens het Platform Theaterauteurs om waardering uit te spreken voor de manier waarop zij met de Uitgeverij International Theatre & Film Books al ruim twintig jaar nieuw repertoire ondersteunt en toneelgeschiedenis documenteert. De uitgeverij werd in 1975 opgericht door Jan Ritsema en heeft inmiddels 862 publicaties het licht doen zien.

De uitreiking vond plaats in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam, aansluitend op de door de Auteursbond georganiseerde Boyerlezing. Deze lezing werd dit jaar gehouden door acteur en schrijver Willem de Wolf.

Eerder werd de Boyer Trofee toegekend aan Ditte Pelgrom, bibliothecaris van De Nieuwe Toneelbibliotheek, in 2013, en aan Rob de Graaf, toneelschrijver, in 2016.

 

 

 

 

Leave a comment

Boyer Trofee uitreiking op 15 april 2018

Op 15 april 2018 wordt de Boyer Trofee voor de derde keer uitgereikt. Dit gebeurt aansluitend op de Boyer Lezing die door de Auteursbond wordt georganiseerd en die dit keer wordt gehouden door Willem de Wolf in de Tuinzaal van de Brakke Grond. De Boyer Trofee is een prijs die onregelmatig wordt toegekend aan iemand die zich inzet voor de Nederlandse toneelschrijfkunst. Het is een initiatief van het Platform Theaterauteurs, dat werd opgericht door de in 2013 overleden auteur Marian Boyer. De trofee is een lampje dat bij ook bij Boyer thuis stond. Eerder werd de Boyer Trofee toegekend aan Ditte Pelgrom, bibliothecaris van De Nieuwe Toneelbibliotheek, in 2013 en aan Rob de Graaf, toneelschrijver, in 2016.

Tuinzaal van de Brakke Grond
Inloop: 15:30
Boyer Lezing door Willem de Wolf: 16:00 tot 17:00
Uitreiking Boyer Trofee
Borrel

Leave a comment

Een nieuwe website

hiep hiep hoera

Leave a comment