Verse Tekst

Verse Tekst is al vanaf 2005 de open inzendronde van het Platform Theaterauteurs voor
nog niet geënsceneerde toneelteksten. Een leesteam van dramaturgen, schrijvers en
regisseurs selecteert uit alle, geanonimiseerde inzendingen de drie meest opzienbarende
teksten van deze ronde om die meer aandacht te geven, omdat ze die verdienen. Uit drie
gekozen teksten worden door acteurs fragmenten spelenderwijs gelezen. Het Platform
Theaterauteurs wil samen met De Nieuwe Toneelbibliotheek mogelijk maken dat de teksten die verkozen zijn worden uitgegeven om zo nog meer aandacht te kunnen krijgen. Zoals de Taalunie Toneelschrijfprijs er is voor opgevoerd werk, zo registreert Verse Tekst wat nog gemaakt wil worden. Doorgaans ontvangen we gemiddeld 40-70 teksten.

Voor de editie 2020 zullen drie teksten uit alle inzendingen worden geselecteerd. Het leesteam bestaat deze ronde uit dramaturg Joris van der Meer, regisseur Sanne Nouws, actrice, theatermaker en schrijver Bodil de la Parra, schrijver Rob de Graaf en schrijver, theatermaker en oud-geselecteerde Frank Siera. De teksten worden gepresenteerd in een feestelijk programma op 25 oktober 2020 (onder voorbehoud). Die dag wordt door de Auteursbond ook de Boyer Lezing georganiseerd en het Charlotte Köhler Stipendium uitgereikt. En namens het Platform Theaterauteurs wordt de Boyer Trofee uitgereikt.

Criteria
Verse Tekst staat nadrukkelijk open voor alle professionele toneelschrijvers zowel uit Nederland als uit Vlaanderen.
▪ Alleen afgeronde teksten (minimaal 30 pagina’s; geen maximum) komen in aanmerking.
▪ Een schrijver kan maximaal 1 stuk inzenden.
▪ Het stuk werd nog niet eerder (integraal) opgevoerd, ook niet in het amateurcircuit, en er staat ook geen opvoering van gepland.
▪ De tekst moet in PDF via het inzendformulier op de website van de Auteursbond geüpload worden, zonder naam van de auteur.